20 Şubat 2009 Cuma

Üstad Nef'i

Nef'i.Asıl adıyla Ömer.Türk edebiyatının en büyük kaside şairi.Çoğunuz bunun sıkıcı bir hayat hikayesinden ibaret olduğunu düşünüp okumak istemeyebilir ama yazacaklarım 17. yy Divan şairinin yaşamından ve hicivlerin birkaç nokta sadece.
Nef'î hiç kuşkusuz, hiciv dendiğinde Türk edebiyatında öne çıkan bir isim.Bunu onun "Vezin tutsun babamı bile hicvederim." sözü gayet güzel açıklıyor zaten.Söylediği gibi hicvederken kimseyi tanımıyor Nef'i, kimseyi bir diğerinden farklı tutmadan lafı gediğine koymayı beceriyor her seferinde.Zaten ölümü de bu yüzden oluyor.Hicivleriyle eleştirdiği sadrazamların da kışkırtmalarıyla dönemin padişahı, evlat gibi sevdiği" ve "onu baba gibi seven" IV. Murat'ın emriyle boğduruluyor.
Şimdi de Nefi'nin sivri diliyle yazdığı hicivlerden birkaç örnek.
Kendisine boşboğaz köpek diyen Tahir Efendi'ye:"Bize Tahir Efendi kelp(köpek) demiş. İltifatı bu sözde zahirdir. Mâlikî mezhebim zira, İtikadımca kelp tahir(temiz)dir."diyerek dolaylı bir yoldan köpek diyerek karşılık veriyor.
Dönemin müftüsü Nef'i yi öven ancak içeriğinde Nef'i ye kâfir diyen bir kıt'a söylemiştir.Nef'i de buna karşılık olarak;"Bize kâfir demiş müftü efendi, Tut ben diyem O'na müselman. Yarın vardıkta ruz-ı cezaya, İkimiz de çıkarız orda yalan."diyerek cevap veriyor.
Aşağıdaki video 4.Murat filminden Şair Nef'i ile 4.Murat'ın son konuşması.İyi seyirler.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa

Biraz Olsun Düşünen İnsanlara Armağan Olsun! Sohbet